Επικές ιδέες για σάλτσες που θα κάνουν το καλοκαίρι πιο γευστικό

Επικές ιδέες για σάλτσες που θα κάνουν το καλοκαίρι πιο γευστικό

Το καλοκαίρι, τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν πιο έντονη γεύση, άρωμα και ζωηρά χρώματα. Βλέπετε ο ήλιος και η καλοκαιρία, βοηθάνε στο να έχουμε αφθονία λαχανικών και φρούτων.  Με αυτά μπορείτε να φτιάξετε γευστικές σάλτσες οι οποίες θα νοστιμέψουν περισσότερο τα πιάτα σας. Ας δούμε μερικές ιδέες πάνω στις οποίες θα μπορούσατε να πατήσετε και να δημιουργήσετε πεντανόστιμες σάλτσες.

 

 

Σάλτσα Ντομάτας

Η ζουμερή και κατακόκκινη ντομάτα είναι ο μπαλαντέρ της ελληνικής κουζίνας. Τρώγεται ωμή ως σαλάτα αλλά αποτελεί και το βασικό υλικό για την παρασκευή  πολλών σαλτσών. Η γεύση της είναι σχετικά ήπια και αυτό την κάνει ιδανική για συνταγές ελληνικές ή και ethnic (πχ Μεξικάνικη).

Εδώ οι επιλογές είναι πολλές. Μπορείτε να προσθέσετε ποικιλία αρωματικών βοτάνων, όπως βασιλικό ή ρίγανη, κρεμμύδι και μπαχαρικά, για να φτιάξετε μια σάλτσα για ζυμαρικά ή μια σάλτσα για κρέας. Ένα λαχταριστό παράδειγμα είναι το κοκκινιστό (μοσχαράκι ή κοτόπουλο).

Σε περιπτώσεις που θέλετε ένα ethnic ή καυτερό αποτέλεσμα, προσθέστε chili και πιπέρι για συνοδέψετε φτιάξετε tacos και enchiladas.

 

Pesto λιαστής τομάτας

Η λιαστή ντομάτα είναι ένα μικρό αλλά τόσο λαχταριστό και ζουμερό έδεσμα με πικάντικη γεύση, που συνήθως τρώμε το καλοκαίρι. Μπορεί να μπει σε ένα απλό σάντουιτς, σε ένα πιάτο με κρέας, σε μια δροσερή πράσινη σαλάτα ή να το απολαύσουμε με μια ποικιλία για ουζάκι.

Η λιαστή τομάτα όμως γίνεται και μια πολύ ωραία σάλτσα. Το πέστο λιαστής, είναι φανταστικό άλειμμα για μπουσκέτες, τέλεια σάλτσα για μακαρόνια, ιδανικό συνοδευτικό για κοτόπουλο και πολλά άλλα.  Με λίγα υλικά
(κουκουνάρι, σκόρδο, βότανα ή βασιλικό και ελαιόλαδο) μπορείτε να φτιάξετε γρήγορα μια σάλτσα η οποία έχει πολύ γευστικό ενδιαφέρον και εφαρμόζεται σε πολλές συνταγές.

 

Λεμονάτη σάλτσα

Τα εσπεριδοειδή δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Το καλοκαίρι μπορεί να μην είναι η εποχή του λεμονιού, αλλά είναι διαθέσιμο παντού.  Από το κλασικό λαδολέμονο που είναι ιδανικό για ψητά ψάρια, μέχρι και τα λεμονάτα ελληνικά φαγητά όπως το μοσχαράκι στην κατσαρόλα, και φυσικά το πατροπαράδοτο τζατζίκι, το λεμόνι πρωταγωνιστεί και δίνει άρωμα πολύ.

Μια σάλτσα με βασικό υλικό το λεμόνι μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα με τα κατάλληλα συστατικά. Η ρίγανη του δίνει μια Μεσογειακή πινελιά, το ginger Ασιατικές νότες ενώ η προσθήκη κρέμας γάλακτος θα δώσει ένα κρεμώδες αποτέλεσμα σε κάθε πιάτο.