Κόκκινη σάλτσα – Μια βάση, πολλές νόστιμες συνταγές

Κόκκινη σάλτσα – Μια βάση, πολλές νόστιμες συνταγές

Η ελληνική κουζίνα είναι ένας ατελείωτος γευστικός θησαυρός! Σε πολλά άρθρα έχουμε μιλήσει για συνταγές και πιάτα, τα οποία είναι γνωστά και αγαπητά, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τη βασίλισσα σάλτσα ντομάτας και μερικές παραλλαγές αυτής, διότι πιστεύουμε ότι στην κουζίνα μπορείτε να έχετε ποικιλία, χωρίς κόπο και με λίγα υλικά.

Η κλασική σάλτσα ντομάτας, θα μπορούσε να είναι η πρώτη συνταγή που μαθαίνει κάποιος να φτιάχνει, κάνοντας τα πρώτα του βήματα στη μαγειρική. Δεν χρειάζεται πολλά υλικά, παρά μόνο μυρωδικά, ελαιόλαδο, σκόρδο ή κρεμμύδι και αλατοπίπερο. Ταιριάζει με πιάτα ζυμαρικών ή και κρέατος, γεγονός που την κάνει αγαπητή.

Επειδή όμως η μαγειρική θέλει και ποικιλία εκτός από ευκολία, θα σας παρουσιάσουμε μερικές παραλλαγές της κλασικής σάλτσας ντομάτας, που θα σας βοηθήσουν να εμπλουτίσετε το καθημερινό τραπέζι.

Η θυμωμένη Arrabiata

Η κόκκινη και καυτερή σάλτσα αραμπιάτα (arabbiata), πρόκειται για μια Ιταλικής προέλευσης συνταγή η οποία περιέχει, εκτός από ντομάτα και σκόρδο, καυτερές πιπεριές τσίλι.

Είναι τέλεια με ζυμαρικά, συνήθως πένες, και υπόσχεται να ανεβάσει την θερμοκρασία στην κουζίνα σας. Μπορείτε να τη φτιάξετε πολύ εύκολα μιας και στην κλασική συνταγή για σάλτσα ντομάτας, προσθέτετε μόνο καυτερές πιπεριές.

Η Μεξικάνικη Enchilada

Μοιάζει λίγο με την αραμπιάτα και μας έρχεται από το Μεξικό. Στην κυριολεξία σημαίνει “προσθέτω τσίλι”, άρα μιλάμε για μια κόκκινη παχύρευστη σάλτσα ντομάτας η οποία περιέχει τσίλι και πάπρικα.

Η enchilada ταιριάζει με τορτίγιες κοτόπουλου και λαχανικών, ενώ διάφορες παραλλαγές της περιέχουν μυρωδάτα μπαχαρικά όπως κύμινο, κανέλα και ξερά βότανα. Αρίμπα στη νοστιμιά.

Η βουνίσια σπετζοφάι

Το σπετζοφάι είναι ένα πασίγνωστο ελληνικό πιάτο από το Πήλιο, ιδιαιτέρως απολαυστικό τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Τα βασικά του υλικά είναι το χωριάτικο λουκάνικο και η κόκκινη σάλτσα που το συνοδεύει. Η συνταγή; Απλή!

Στην κλασική σάλτσα ντομάτας με σκόρδο και ελαιόλαδο, προσθέστε πράσινες και κόκκινες πιπεριές κέρατο! Τόσο εύκολή αλλά απίστευτα γευστική. Θα προτείναμε να την δοκιμάσετε και με ζυμαρικά εκτός από χωριάτικο λουκάνικο.

 Η μεθυσμένη κρασάτη

Από το όνομα καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μια πλούσια κόκκινη σάλτσα με μυρωδικά και κρασί. Υπάρχουν πολλές συνταγές και παραλλαγές αλλά η βάση είναι η σάλτσα ντομάτας με σκόρδο, κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Το κρασί κάνει τη διαφορά και πολλοί γνωστοί μάγειρες προτείνουν λευκό (Μαλαγουζιά ή Μοσχοφίλερο). Εύκολη συνταγή η οποία ταιριάζει απόλυτα με μοσχαράκι ή κοτόπουλο!

‘Έτσι με μια απλή και εύκολη συνταγή, μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλά πιάτα τα οποία θα μας προσφέρουν ποικιλία και φυσικά γεύση!