Μείωσε την σπατάλη των τροφίμων με 6 απλά καθημερινά βήματα

Μείωσε την σπατάλη των τροφίμων με 6 απλά καθημερινά βήματα

Πόσες φορές μπορείτε να θυμηθείτε φαγητό το οποίο έχει περισσέψει, δεν θέλει να φάει κανείς, και καταλήγει στα σκουπίδια. Σίγουρα πάρα πολλές. Από λαχανικά και φρούτα μέχρι κάποια σπιτική σπεσιαλιτέ, η οποία έχει ξεχαστεί μέσα σε ένα τάπερ στο ψυγείο.

Κάθε φορά που πετάτε κάτι στα σκουπίδια, στην πραγματικότητα πετάτε χρήματα. Ακούγεται λίγο άσχημο αλλά είναι πραγματικότητα. Μην ανησυχείτε όμως γιατί αυτό μπορείτε να το αλλάξετε. Με μερικές μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στις συνήθειες που έχετε, μπορείτε να μειώσετε την σπατάλη του φαγητού και κατ’ επέκταση να κάνετε οικονομία. Ας δούμε μερικά βήματα

Αγόρασε τις ποσότητες που πραγματικά χρειάζεσαι

Ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού, οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Αν ανήκετε στην κατηγορία των καταναλωτών που ψωνίζει για 3 (ενώ μένετε μόνοι σας), ίσως να ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσετε λίγο. Πριν πάτε να ψώνια ελέγξτε τι έχετε στα ντουλάπια και στο ψυγείο, για να αποφύγετε να αγοράσετε τρόφιμα τα οποία έχετε ήδη. Έτσι ψωνίζετε αυτό που πραγματικά έχετε ανάγκη και σίγουρα θα καταναλώσετε.

Προγραμμάτισε τα γεύματα της εβδομάδας

Κάνοντας ένα γενικό πλάνο του τι θα μαγειρέψετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας,  αυτομάτως γνωρίζετε τι πρέπει να αγοράσετε. Φτιάξτε το μενού σας, υπολογίστε τις μερίδες και αμέσως η σπατάλη του φαγητού θα μειωθεί, μιας και θα μαγειρέψετε αυτό που πραγματικά χρειάζεστε.

Φτιάξε λίστα για τα ψώνια

Η λίστα για τα ψώνια στη περίπτωση που θέλετε να μειώσετε την σπατάλη είναι μια καλή και εύκολη ιδέα. Προμηθευτείτε ένα μπλοκάκι και τοποθετήστε το στο ψυγείο. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σημειώστε τα τρόφιμα που σας λείπουν και χρειάζεστε. Όταν έρθει η στιγμή για τα ψώνια, δεν θα ξεχάσετε τίποτα αλλά θα αποφύγετε και τις περιττές αγορές. Tip: Θα προτείναμε σε αυτό το σημείο, να μην πηγαίνετε στο super market όταν είστε πεινασμένοι, γιατί οι πειρασμοί είναι περισσότεροι και μεγαλύτεροι.

Βάλε τα τρόφιμα σε μερίδες στην κατάψυξη

‘Ένα χρήσιμο και εύκολο tip, είναι να χωρίσετε τα τρόφιμα που αγοράσατε σε μικρότερες μερίδες, να τα βάλετε σε ειδικά σακουλάκια και στη συνέχεια να μπουν στην κατάψυξη. Με αυτό τον τρόπο όταν επιθυμήσετε να μαγειρέψετε κάτι, θα ξεπαγώσετε ακριβώς αυτό που είναι απαραίτητο. Μπορείτε να κάνετε ακριβώς το ίδιο και με το μαγειρεμένο φαγητό που έχει περισσέψει.

Δώρισε ότι δεν έχεις χρησιμοποιήσει

Τρόφιμα τα οποία έχουν μείνει σε ένα ντουλάπι (χωρίς να έχουν λήξει φυσικά), και είναι συσκευασμένα μπορείτε να τα συγκεντρώσετε και να τα δωρίσετε σε κάποιο φιλανθρωπικό σύλλογο του δήμου στον οποίο ανήκετε. Όπως είναι γνωστό η τροφή θρέφει το σώμα μας και η προσφορά την ψυχή μας.

Ώριμα φρούτα, ώρα για smoothies

Το καλοκαίρι συνήθως, που οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές, τα φρούτα διατηρούνται λιγότερο. Υπάρχει λόγος να πετάξετε τα γλυκά κεράσια και τις ζουμερές φράουλες; Όχι βέβαια. Εκμεταλλευτείτε το γεγονός και φτιάξτε στο blender δροσερά smoothies φρούτων ή φρέσκους χυμούς. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε την σπατάλη των τροφίμων, τρέφεστε σωστά και δροσίζεστε κιόλας.

Με αυτά τα 5 απλά βήματα μπορείτε σταδιακά να αλλάξετε τον τρόπο που διαχειρίζεστε το φαγητό και φυσικά να μειώσετε την σπατάλη των τροφίμων.