Γλυκά και νόστιμα Πασχαλινά εδέσματα από την Ευρώπη

Ήρθε το Πάσχα και οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν με το φαγητό. Πόσο αρνάκι θα αγοράσετε, αν θα φτιάξετε το κοκορέτσι ή θα το παραγγείλετε από τον κρεοπώλη σας, αν θα βάλετε σούβλα ή θα ψήσετε στη σχάρα, τα πατροπαράδοτα τσουρέκια, τα κόκκινα αυγά, όλα αυτά σιγά- σιγά μπαίνουν στο πλάνο των προετοιμασιών.

Με αφορμή το Πάσχα αποφασίσαμε να σας ταξιδέψουμε λίγο σε διαφορετικές χώρες κάνοντας μια σύντομη παρουσίαση των δικών τους Πασχαλινών λιχουδιών και εδεσμάτων. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Ιταλία

Οι γειτονική μας χώρα έχει και αυτή τα παραδοσιακά γλυκίσματα του Πάσχα. Το Colomba di Pasqua είναι ένα  γλυκό ψωμί το οποίο φτιάχνεται σε σχήμα περιστεριού. Θυμίζει λίγο το δικό μας τσουρέκι αν και αυτό περιέχει ζαχαρωμένα φρούτα, ενώ τέλος πασπαλίζεται με αμύγδαλα και ζάχαρη άχνη. Πολύ αφράτο στο εσωτερικό και ελαφρώς τραγανό. Πολλοί γευσιγνώστες το συνοδεύουν με κάποιο γλυκό κρασί όπως είναι το Moscato D’ Asti.

Ρωσία

Το Kulich (κουλίτς) είναι ένα εορταστικό γλυκό ψωμί που φτιάχνεται την περίοδο του Πάσχα σε πολλές χριστιανικές χώρες όπως είναι και η Ρωσία. Το κουλίτς έχει κυλινδρικό σχήμα και ψήνεται σε ψηλή φόρμα, δεν είναι τόσο αφράτο όσο το δικό μας τσουρέκι ενώ γαρνίρεται με ένα λευκό λαχταριστό γλάσο και πολύχρωμα λουλουδάκια. Πραγματικό στολίδι θα λέγαμε για το τραπέζι.

Γερμανία

Ας φύγουμε λίγο από τα γλυκά και ας πάμε σε κάτι διαφορετικό. Στη Γερμανία, την Πράσινη Πέμπτη, τη δική μας Μεγάλη Πέμπτη, καταναλώνονται ως επί το πλείστον πράσινα εδέσματα. Το πιο διαδεδομένο είναι η σούπα σερβίλ (chervil) η οποία αποτελείται από ποικιλία βοτάνων με βασικό το μυρώνι. Είναι ιδιαιτέρως αρωματική, ενώ η παρασκευή της σηματοδοτεί και τον ερχομό της Άνοιξης.

Κύπρος

Οι φλαούνες είναι από τα διασημότερα παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα της Κύπρου και κλέβουν την παράσταση τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι φλαούνες είναι στρογγυλές πίτες οι οποίες στο κέντρο τους περιέχουν θρυμματισμένο Παφίτικο τυρί. Συνήθως καταναλώνονται τη Λαμπρή αν και πολλοί τις τρώνε όλο το χρόνο λόγω της νοστιμιάς τους αλλά και γιατί  μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη για αρκετό καιρό.

Γαλλία

Οι γάλλοι, γνώστες τις φίνας κουζίνας και της υψηλής γαστρονομίας, έχουν ένα δικό τους λαχταριστό έδεσμα το οποίο έχει γλυκιά και αλμυρή εκδοχή. Εμείς θα παρουσιάσουμε την αλμυρή. Το L’agneau Pascal είναι ένα κλασικό πασχαλινό γαλλικό πιάτο και παρασκευάζεται με ελάχιστα υλικά όπως, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο και μπούτι από αρνί και σε κάποιες περιπτώσεις  δεντρολίβανο, το οποίο ψήνεται στο φούρνο.

Αν αναζητάτε μεγαλύτερη ποικιλία στο τραπέζι, καθημερινό ή και γιορτινό, δοκιμάστε τα παραπάνω εδέσματα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.