Τα super foods του Μαρτίου – η καλή υγεία στο τραπέζι σου

Μάρτης γδάρτης λέει ο σοφός λαός, και ο φετινός μας έχει μία κρύο και μία ζέστη. Μάλιστα σε πολλά ορεινά μέρη της χώρας ακόμα χιονίζει. Παρόλο το κρύο, τον Μάρτιο είναι η εποχή ορισμένων λαχανικών, πολύ γευστικών και ιδιαιτέρως  θρεπτικών για τον οργανισμό μας. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε μερικά από αυτά τα οποία μπορείτε να συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας τραπέζι αυτό το μήνα.

Αγκινάρα

Η αγκινάρα είναι ένα λαχανικό το οποίο είναι διαδεδομένο στην ελληνική κουζίνα. Τρώγεται συνήθως βραστή, μόνη της ή και σαν συνοδευτικό, ενώ σε κάποιες περιοχές τρώγεται ωμή με λεμόνι. Από το φυτό μαγειρεύεται το άνθος αφού πρώτα καθαριστεί από τα πέταλα.

Γιατί μας κάνει καλό; 

Είναι πλούσια σε βιταμίνες C και βιταμίνη Κ ενώ είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου, χαλκού, μαγγανίου, φωσφόρου και καλίου. Η αγκινάρα έχει επίσης πλούσια αντιοξειδωτική δράση και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Μπορείτε να σκεφτείτε κάποιο λόγο για να μην την εντάξετε στην διατροφή σας;

Ραπανάκια

Ένα ραπανάκι για την όρεξη λέμε και φυσικά αυτό το λαχανικό, αν και υποτιμημένο, είναι καταπληκτικό για την υγεία μας. Δροσερό και με μια σπιρτάδα στη γεύση, το ραπανάκι είναι διάσημο στην ελληνική κουζίνα καθώς δίνει γεύση και χρώμα στις σαλάτες και όχι μόνο.

Γιατί μας κάνουν καλό;

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες άρα κατάλληλα αν ακολουθείτε μια συγκεκριμένη διατροφή. Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Α, ασβεστίου, μαγνησίου και περιέχει φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση της χοληστερίνης.

Τέλος έχει σημειωθεί ότι το ραπανάκι, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, έχει την ικανότητα να μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος. Σε περιόδους υπερβολικής ζέστης μπορείτε να καταναλώσετε κρύο νερό και μερικά ραπανάκια.

Φρέσκο Κρεμμυδάκι

Το φρέσκο κρεμμυδάκι ανήκει στην οικογένεια του κρεμμυδιού και του σκόρδου αν και έχει πιο ήπια γεύση από αυτά. Είναι διαδεδομένα στην ελληνική κουζίνα και τα βάζουμε σε πράσινες σαλάτες και πιάτα με κρέας.

Γιατί μας κάνει καλό;

Περιέχει καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες κάνουν καλό στην όραση και στα μάτια.  Η βιταμίνη Α σε συνδυασμό με την βιταμίνη C που περιέχουν τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τους δίνουν πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προασπίζουν την υγεία της καρδιάς και των οστών σας.

Σπαράγγια

Τα λαχανικά και φρούτα εποχής, δεν συγκρίνονται με τίποτα άλλο και καταναλώνοντάς τα, χαρίζουμε στον οργανισμό μας βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Τα σπαράγγια με το περίεργο σχήμα τους είναι και αυτά διαδεδομένα στην ελληνική κουζίνα και συνήθως τρώγονται βραστά, σε ομελέτες ή σε σαλάτες.

Γιατί μας κάνουν καλό;

Τα σπαράγγια όπως όλα τα λαχανικά έχουν απίστευτα οφέλη για τον οργανισμό. Είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως η Β9, η Α, η C, η Κ και άλλες. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενώ παράλληλα ωφελούν την όραση.

Επίσης η αντιοξειδωτική τους δράση είναι ιδιαιτέρως ισχυρή η οποία επιβραδύνει την διαδικασία της γήρανσης.

Ο Μάρτιος αν και κρύος μήνας, προσφέρει απλόχερα κάποια γευστικά δώρα τα οποία λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας για την καλή υγεία και λειτουργία του οργανισμού.