Η νηστεία ως ένα κομμάτι της μεσογειακής διατροφής

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερο το ρόλο που παίζει η σωστή διατροφή στην προάσπιση της υγείας και της ευεξίας. Κατά καιρούς πραγματοποιούνται έρευνες οι οποίες τεκμηριώνουν τα τεράστια οφέλη των διατροφικών παραδόσεων των λαών της Μεσογείου, τα οποία έχουν καθιερώσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, τη μεσογειακή διατροφή ως ένα διατροφικό πρότυπο.

Η κατανάλωση ελαιολάδου, τα όσπρια, τα ανεπεξέργαστα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια, το κρέας και τα γαλακτοκομικά, είναι μερικές κατηγορίες τροφών που πρωταγωνιστούν στη μεσογειακή διατροφή.

Την περίοδο της Σαρακοστής η νηστεία είναι κάτι σύνηθες για πολλούς ανθρώπους. Αποτελεί σημαντικό μέρος της θρησκευτικής μας παράδοσης κατά τη διάρκεια της οποίας αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Σταματάμε την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών, ενώ φαγητά όπως τα λαδερά, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και πολλά άλλα αρχίζουν να πρωταγωνιστούν στο καθημερινό τραπέζι.

Αυτό το διάλλειμα από τις διατροφικές μας συνήθειες έχει πολλά οφέλη. Πρώτον τρώμε τροφές οι οποίες είναι υγιεινές και πλούσιες σε βιταμίνες και δεύτερον γιατί συνήθως η νηστεία έχει μικρή διάρκεια, οπότε για πολλούς είναι μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση από τις ζωικές τροφές. Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη νηστεία, έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης μιας και η διατροφή τους δεν περιλαμβάνει λιπαρά, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι τους βοηθά και στην απώλεια βάρους.

Άρα η περίοδος της νηστείας με την ελληνική μεσογειακή διατροφή στο σύνολό της, έχουν πολλά κοινά στοιχεία και οφέλη για τον οργανισμό. Συχνά και μικρά γεύματα μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε ένα αίσθημα κορεσμού, να μην πεινάμε και να μην πάρουμε ανεπιθύμητα κιλά.

Οι εναλλαγές κατά τη διάρκεια του χρόνου μεταξύ της κανονικής μεσογειακής διατροφής και της νηστείας, μπορεί να μας βοηθήσει να τρώμε πιο ισορροπημένα, να κάνουμε αποτοξίνωση από τα ζωικά λιπαρά και να υιοθετήσουμε ένα υγιές πρότυπο διατροφής.