Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας – Μια μέρα αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες του κόσμου

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Η μητέρα, η φίλη, η γιαγιά, η αδερφή, η συνάδελφος, και φυσικά εμείς (αν ανήκουμε σε αυτό το φύλο). Είναι μια μέρα η οποία έχει καθιερωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και προωθεί ποικιλία δράσεων για την ενδυνάμωση των γυναικών σε όλες τις χώρες του κόσμου. Πως όμως ξεκίνησαν όλα;

Όλα άρχισαν το 1957 στη Νέα Υόρκη όταν οι εργαζόμενες σε βιοτεχνίες κλωστοϋφαντουργίας βγήκαν στους δρόμους ντυμένες στα λευκά διεκδικώντας κάποια σημαντικά εργασιακά δικαιώματα. Μείωση του ωραρίου από 16 ώρες σε 10 ώρες, υγιεινές συνθήκες εργασίας, κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων και ίσα μεροκάματα με τους άντρες συναδέλφους τους. Από το 1975 η Ημέρα της Γυναίκας τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

 

Το θέμα της φετινής καμπάνιας για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας παρέχει μια ενοποιημένη κατεύθυνση της συνεχιζόμενης δράσης, με την δραστηριότητα Balance for Better. Το μήνυμα αυτό υποστηρίζει ότι όταν υπάρχει ισορροπία εκπροσώπησης, μεταξύ αντρών και γυναικών, στην πολιτική, στην επιχειρηματικότητα και γενικότερα στην κοινωνία, τότε ο κόσμος θα είναι καλύτερος.

Η γυναίκα σήμερα πρωταγωνιστεί στην κοινωνία ενώ ο ρόλος της είναι πολυδιάστατος. Έτσι κάθε χρόνο η μέρα αυτή γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως έκφραση αγάπης και εκτίμησης προς το ωραίο και «αδύναμο» φύλο.