Μικροί και μεγάλοι στην κουζίνα

Η μαγειρική είναι δημιουργία και μια ευχάριστη ενασχόληση. Αν είστε γονείς σίγουρα θα θυμάστε περιστατικά με τα παιδιά σας να θέλουν να σας βοηθήσουν την ώρα που είστε στην κουζίνα και μαγειρεύετε.

Η μαγειρική με τα παιδιά εκτός από μια ευχάριστη απασχόληση για εκείνα, είναι και ιδιαιτέρως σημαντική καθώς έχει πολλά οφέλη. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικά από τα πλεονεκτήματα που κρύβει η μαγειρική, και πως αυτή μπορεί να διδάξει στα παιδιά σας μερικά σημαντικά μαθήματα, που θα τους είναι χρήσιμα στο μέλλον.

Οργάνωση  

Μια λερωμένη και ακατάστατη κουζίνα σίγουρα δεν είναι κάτι που σας αρέσει.Βάλτε λοιπόν τα υλικά που θα χρειαστείτε για τη συνταγή με τη σειρά στον πάγκο και εξηγήστε τους τα βήματα που θα ακολουθήσετε μαζί, για να φτιάξετε το γλυκό ή το φαγητό, που επιθυμείτε.

Με αυτό τον τρόπο γίνεται ξεκάθαρο στο παιδί τι χρειάζεται να κάνει, τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει αλλά μαθαίνει κιόλας να οργανώνει το χώρο και το χρόνο του.

Τώρα αν πασαλειφτεί στην πορεία, δεν πειράζει έχει και αυτό την αξία του.

Βελτίωση δεξιοτήτων

Με τη δική σας καθοδήγηση, το παιδί μπορεί να διαβάσει μια συνταγή και να εξασκηθεί στην ανάγνωση, να μετρήσει τις δοσολογίες και φυσικά να εφαρμόσει σταδιακά αυτά που του δείχνετε. Οξύνεται η παρατηρητικότητα του καθώς βλέπει, μυρίζει και αγγίζει τα υλικά που χρησιμοποιείτε, ή βλέπει πως αλλάζει μορφή ένα τρόφιμο όταν μαγειρεύεται.

Αποκτά αυτοπεποίθηση, μαθαίνει να έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και ακολουθώντας κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας, να είναι πιο υπεύθυνο.

Η αξία της καλή διατροφής

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα παιδιά αντιγράφουν τις συμπεριφορές των γονιών. Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν και τις συνήθειες που έχετε στο τραπέζι. Μαγειρεύοντας με τα παιδιά σας λοιπόν μπορείτε να τους διδάξετε την αξία της καλής και ισορροπημένης διατροφής. Μαθαίνουν ευχάριστα, πληροφορίες για τα τρόφιμα και μπορούν να πειραματιστούν με νέες γεύσεις.

Μαθαίνουν να συνδυάζουν σωστά τις τροφές και το πιο σημαντικό να ετοιμάζουν μόνα τους ένα υγιεινό snack όταν πεινάνε, και να μην καταφεύγουν σε ανθυγιεινές επιλογές και τυποποιημένα προϊόντα.

 

Κανόνες υγιεινής

Πολύ σημαντικοί στην καθημερινότητα του παιδιού, κυρίως αν πηγαίνει στο σχολείο ή έχει εξωσχολικές δραστηριότητες, για παράδειγμα κάποιο άθλημα.

Με τη μαγειρική μαθαίνει να πλένει τα χέρια του, κυρίως πριν καταναλώσει κάποιο φρούτο ή λαχανικό, και γενικότερα να φροντίζει την καθαριότητά του.

Δημιουργήστε όμορφες αναμνήσεις μαζί

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, η μαγειρική μπορεί να δημιουργήσει όμορφες αναμνήσεις για αυτό. Τα παιδιά αισθάνονται πολύ καλύτερα όταν συμπεριλαμβάνονται σε κάποιες δραστηριότητες των γονιών τους και φυσικά θέλουν να αισθάνονται χρήσιμα.