Τα νόστιμα μυστικά της γάστρας

Μπήκε ο χειμώνας για τα καλά και στις περισσότερες περιοχές έχει ρίξει αρκετό χιόνι. Οι φωτογραφίες από χιονισμένα τοπία ή από φίλους που είναι λάτρεις των χειμερινών σπορ  σίγουρα έχουν κατακλύσει το feed σας. Είναι ωραίος ο χειμώνας και για το γεγονός ότι έχει νόστιμα φαγητά που είναι πλούσια και πεντανόστιμα.

 

Τα δικά μας αγαπημένα; Αυτά που ψήνονται αργά στη γάστρα. Τα φαγητά της γάστρας γίνονται ζουμερά και γευστικά, μιας μαγειρεύονται για αρκετή ώρα στο ζουμάκι τους. Οι μυρωδιές και οι γεύσεις ανακατεύονται αρμονικά μεταξύ τους ενώ, κρέατα όπως το κατσικάκι ή το αρνάκι γίνονται απλά θεϊκά.

 

Η γάστρα είναι και ένας εύκολος τρόπος να μαγειρέψετε μιας και το φαγητό δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Βάζετε τα υλικά της συνταγής στο σκεύος, το σκεπάζετε με το καπάκι και το αφήνετε να κάνει το μαγειρικό θαύμα του. Όσον αφορά το τι μπορείτε να φτιάξετε; Οι επιλογές πολλές. Από ψωμί και λαχανικά μέχρι όσπρια και ολόκληρα κομμάτια κρέατος.

 

Τα είδη γάστρας που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο είναι πολλά και όλες πάνω κάτω κάνουν το ίδιο πράγμα. Εμείς θα δούμε μερικούς τύπους γάστρας και τέλος θα σας δώσουμε και μερικά tips για να φτιάξετε νόστιμα φαγητά για το καθημερινό ή το Κυριακάτικο τραπέζι.

 

Πήλινη

 

Η στάμνα όπως είναι επίσης γνωστή, είναι ένα παραδοσιακό σκεύος μαγειρικής το οποίο υπάρχει από την αρχαιότητα. Μέσα σε αυτό μπορείτε να μαγειρέψετε σχεδόν τα πάντα και φυσικά όλα γίνονται ζουμερά και τρυφερά. Αυτό που θα χρειαστεί να προσέξετε είναι τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας καθώς μπορεί να προκαλέσουν ρωγμές και να καταστρέψουν σταδιακά το σκεύος. Για να το αποφύγετε αυτό καλό θα ήταν να βάζετε τη γάστρα σε κρύο φούρνο και σταδιακά να αυξάνετε τη θερμοκρασία.

 

Γυάλινη ή πυρίμαχη

 

Οι γάστρες αυτές κατασκευάζονται από ειδικό γυαλί  ή πορσελάνη καλής ποιότητας και αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες. Καθαρίζονται εύκολα, ακόμα και στο πλυντήριο πιάτων  αν βέβαια αυτό τις χωράει. Το ωραίο με τις γυάλινες γάστρες είναι ότι μπορείτε να βλέπετε το φαγητό την ώρα που αυτό μαγειρεύεται, πράγμα που κάνει την ανυπομονησία να μεγαλώνει.

 

Γάστρες εμαγιέ

 

Σίγουρα πολύ ανθεκτικές, αντικολλητικές και από τις καλύτερες επιλογές αν το φαγητό γάστρας είναι κάτι που σας αρέσει και το φτιάχνετε συχνά. Πολλές έχουν και σχάρα στη μέση για μεγαλύτερη ευκολία. Οι γάστρες εμαγιέ είναι και αυτές κατάλληλες για πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων, είναι απόλυτα ασφαλής και οικονομικές.

 

Αυτά είναι ίσως τα πιο διαδεδομένα είδη γάστρας που υπάρχουν αλλά στο εμπόριο θα βρείτε πολλά περισσότερα που ίσως να ταιριάζουν στις δικές ανάγκες. Ας δούμε και μερικά tips που θα κάνουν το φαγητό σας αντικείμενο συζήτησης.

 

Μερικά χρήσιμα tips για φανταστικά πιάτα

 

  • Το φαγητό γάστρας είναι εύκολο να γίνει, οπότε αν δεν είστε βιρτουόζος στην κουζίνα, η γάστρα θα σας λύσει τα χέρια στην κυριολεξία και θα κάνει τη μαγειρική παιχνιδάκι.
  • Μαγειρέψτε το φαγητό σε χαμηλή θερμοκρασία για να γίνει τρυφερό και προσπαθήστε όσο μπορείτε να μην ανοιγοκλείνετε το καπάκι για να μην πέφτει η θερμοκρασία μέσα στο σκεύος.
  • Πριν βάλετε το κρέας να ψηθεί μπορείτε να το σοτάρετε ελαφρώς για να πάρει ένα ωραίο χρώμα και να έχει ωραία όψη στο σερβίρισμα. Εναλλακτικά ξεσκεπάστε το φαγητό 15-20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο για να πάρει ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.
  • Πολλοί θεωρούν το μαγείρεμα στη γάστρα υγιεινό και αυτό γιατί το φαγητό διατηρεί το ζουμί του και το φαγητό δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα λαδιού για να μαγειρευτεί.

Η γάστρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χύτρα ταχύτητας του φούρνου, άρα θέλει λίγη προσοχή το ψήσιμο. Για παράδειγμα αν ψήνετε το φαγητό σας στους 180C, στη γάστρα καλό θα ήταν να μειώσετε τη θερμοκρασία στους 150C.