Χριστούγεννα – Εποχή για αξέχαστη γαλοπούλα

Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων. Η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή, οι δρόμοι λαμπιρίζουν από τα φώτα, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τα δώρα για τους αγαπημένους και οι περισσότεροι ετοιμάζεστε για τα πλούσια οικογενειακά τραπέζια.

Πλούσια και πολύωρα, με το ένα πιάτο να διαδέχεται το άλλο, οι πιατέλες με τα φαγητά να μεταφέρονται από χέρι σε χέρι για να σερβιριστούν όλοι και το γλυκό στο τέλος φυσικά απαραίτητο (εδώ ίσως να ταίριαζε ο πληθυντικός).

Σε αυτό λοιπόν το άρθρο θα εστιάσουμε στις γεύσεις των Χριστουγέννων και πιο συγκεκριμένα στη γαλοπούλα. Αν και δεν είναι ελληνικό έθιμο, τα τελευταία χρόνια έχει «στρωθεί»  για τα καλά στο γιορτινό τραπέζι, ενώ κάθε χρόνο μπαίνει στο σπίτι μας  και στο φούρνο μας για να σφραγίσει γευστικά τα Χριστούγεννα.

Παρόλο το πληθωρικό της μέγεθος, το κρέας της είναι αρκετά στεγνό και χωρίς ιδιαίτερη γευστική ένταση. Μην ανησυχείτε όμως, όπως όλα τα κρέατα, έτσι και η γαλοπούλα έχει τα μυστικά της για να γίνει super γευστική.

Μιας λοιπόν και πλησιάζουν οι γιορτές και ίσως να βρίσκεστε σε διαδικασία πυρετωδών προετοιμασιών, παρακάτω θα βρείτε μερικά νόστιμα ‘κολπάκια’ για να γίνει η γαλοπούλα σας το γευστικό centerpiece των γιορτών και φυσικά να έχετε ένα εγγυημένο αποτέλεσμα που όλοι θα θυμούνται για καιρό.

    • Όπως με όλα τα κρέατα, αν η γαλοπούλα είναι κατεψυγμένη αφήστε τη να ξεπαγώσει πολύ καλά.
    • Το κρέας της γαλοπούλας είναι στεγνό και χωρίς ιδιαίτερη γεύση. Για να προσθέσετε λίγη ένταση, η μαρινάτα είναι απαραίτητη. Αλείψτε το κρέας εξωτερικά και εσωτερικά και αφήστε τη γαλοπούλα στο ψυγείο να μαριναριστεί, ιδανικά για 24 ώρες.
    • Αν έχετε ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή σας, στο εμπόριο θα βρείτε μαρινάτες ειδικά σχεδιασμένες για λευκό κρέας  οι οποίες δεν θέλουν ιδιαίτερη προετοιμασία. Οι μαρινάτες κυρίως όταν μιλάμε για μεγάλα κομμάτια κρέατος, είναι must. Eισχωρούν σε αυτό και το κάνουν ζουμερό και γευστικό.
    • Η γαλοπούλα θέλει αργό (όχι βασανιστικό) ψήσιμο. Χρειάζεται να δώσετε λίγη προσοχή σε αυτό για να μη στεγνώσει το κρέας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι χρειάζονται περίπου 45′ ψήσιμο ανά κιλό. Δηλαδή μια γαλοπούλα 3 κιλών θέλει 2 1/2 ώρες ψήσιμο.
    • Η γέμιση με κιμά, κάστανα, κουκουνάρι και διάφορα μπαχαρικά είναι απαραίτητη. Μαγειρέψτε τη ξεχωριστά και συνοδέψτε με σάλτσα τύπου Gravy.
    • Αφού τη βάλετε στο φούρνο αφήστε την ψηθεί χωρίς να την «ενοχλείτε». Η απώλεια θερμότητας σε περίπτωση που ανοιγοκλείνετε συχνά τον φούρνο, μπορεί να στεγνώσει το κρέας.
    • Όπως με όλα τα κρέατα που γίνονται στο φούρνο ή στη σχάρα, έτσι και η γαλοπούλα θέλει ξεκούραση αφού ψηθεί. Πριν τη κόψετε αφήστε τη σκεπασμένη εκτός φούρνου για περίπου 15 λεπτά.

Σε πολλούς μπορεί να μην αρέσει η γαλοπούλα και να προτιμάτε κάτι πιο κοντά στα ελληνικά γευστικά έθιμα. Το κοτόπουλο είναι μια ιδανική εναλλακτική καθώς μπορεί  να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους και είναι πιο «βατό» από άποψη μαγειρικής.  Έχει όμως και αυτό τα δικά του γευστικά μυστικά για να γίνει γιορτινό και πεντανόστιμο.

  • Είπε κανείς ότι γέμιση φτιάχνουμε μόνο για τη γαλοπούλα; Όχι βέβαια! Συνοδέψτε το κοτόπουλο με γέμιση από κάστανο ή cranberries, κιμά, ρύζι και κουκουνάρι.
  • Ίσως το κοτόπουλο είναι λίγο πιο γευστικό από τη γαλοπούλα, όμως και αυτό θέλει τη βοήθειά του. Και εδώ η μαρινάτα θα κάνει το θαύμα της. Προτιμήστε μια με πλούσια παχύρευστη υφή η οποία θα δημιουργήσει μια μελωμένη κρούστα και θα το απογειώσει γευστικά.
  • Αν θέλετε να προσφέρετε μια διαφορετική αλλά το ίδιο γευστικότατη πρόταση στους καλεσμένους σας, προτιμήστε mini κοκοράκια. Ίδια ευκολία και έτοιμες ατομικές μερίδες για να μην μείνει κανείς παραπονεμένος.