Πίσω στο σχολείο – tips για μια καταπληκτική νέα σχολική χρονιά

Η καλή σχολική χρονιά από την προετοιμασία φαίνεται. Το Σεπτέμβρη ξεκινάνε τα σχολεία και τα παιδάκια είναι ενθουσιασμένα, μιας και γι’ αυτά η έναρξη του σχολείου είναι σημαντική.  Νέα τάξη, πολλές καινούργιες γνώσεις και φυσικά τα παιχνίδια στο προαύλιο με τους συμμαθητές.

Το παιδί ξαναμπαίνει σε πρόγραμμα (δύσκολο μετά από 3 μήνες διακοπών) και η προετοιμασία για το σχολείο, κυρίως το πρωί, μπορεί να μοιάζει με αγώνα δρόμου. Μην απελπίζεστε. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικά χρήσιμα tips για να γίνουν κάποια πράγματα πιο εύκολα, τόσο για σας όσο και για εκείνο.

Mini απογραφή

Η αγορά των σχολικών είναι πολύ ευχάριστη για τα παιδιά. Τσάντα, κασετίνα, τετράδια και μολύβια ή στυλό, με ζωηρά χρώματα και παιδικούς ήρωες είναι πολύ δημοφιλή στα παιδιά.

Πριν όμως βρεθείτε σε κάποιο πολυκατάστημα με το παιδί σας να ζητάει σχεδόν τα πάντα, μπορείτε να κάνετε μια μικρή απογραφή του τι μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί και τι πραγματικά χρειάζεται.

Φτιάξτε μια λίστα και δείτε τη μαζί με το παιδί για να γνωρίζει και αυτό τι καινούργιο μπορεί να αγοράσει. Έτσι θα αποφύγετε κάποιες ανεπιθύμητες γκρίνιες και θα μπορείτε να οργανώσετε και το budget σας.

Κολατσιό

Το κολατσιό στο σχολείο αποτελεί για πολλές μαμάδες σπαζοκεφαλιά. Μπορεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς να ξεκινάτε με πολύ όρεξη αλλά όσο περνάει ο καιρός, η προετοιμασία ενός snack ίσως να γίνεται κάτι σαν αγγαρεία.

Με προγραμματισμό τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Μοιράστε μέσα στη βδομάδα τα snack που θα ετοιμάσετε για το παιδί σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικά ατομικά πιτσάκια ή νόστιμες και σπιτικές κοτομπουκιές (chicken nuggets).

Κάποιες άλλες, ετοιμάστε σουβλάκια με φρέσκα φρούτα εποχής ή με μικρά φρέσκα τοματίνια και λίγο τυρί. Πανεύκολα snack και πολύ υγιεινά.

Σε κάθε περίπτωση ένα υγιεινό κολατσιό είναι σημαντικό για το παιδί καθώς του δίνει ενέργεια όλη τη μέρα. Με λίγη προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ θα είναι παιχνιδάκι.

Όλα στη θέση τους

Η οργάνωση μπορεί να σας γλυτώσει από πολύ κόπο. Τα ρούχα και τα παπούτσια είναι πράγματα τα οποία σίγουρα θα έχετε έτοιμα από το προηγούμενο βράδυ. Τι γίνεται όμως με άλλα πράγματα του παιδιού όπως είναι, τα τσιμπιδάκια, τα παγούρια, οι βούρτσες και ότι άλλο είναι απαραίτητο κατά την πρωινή προετοιμασία, που μπορεί να σας φάει χρόνο ψάχνοντάς το.

Αν όλα είναι στη θέση τους θα είστε πιο χαλαρές και μέσα στο πρόγραμμα το οποίο έχετε φτιάξει. Ίσως να σκέφτεστε ότι φορτώνεστε με πολλά πράγματα αλλά δείτε το και ως μια αποφόρτιση από πολλές ευθύνες της επόμενης μέρας.

Η τσάντα είναι προσωπική υπόθεση

Εδώ δεν μιλάμε για σας αλλά αναφερόμαστε στο παιδί. Η προετοιμασία της σχολικής τσάντας από το προηγούμενο βράδυ χρειάζεται να είναι ευθύνη του παιδιού. Αυτό θα βοηθήσει και εσάς μιας και θα έχετε ένα λιγότερο πράγμα να σκεφτείτε. Το παιδί μαθαίνει να είναι πιο υπεύθυνο και αυτό σιγά-σιγά χτίζει την αυτοπεποίθησή του. Άρα εδώ είστε και οι δύο κερδισμένοι.

Τηρείστε το πρόγραμμα

Τις καθημερινές που το παιδί έχει αρκετές δραστηριότητες καλό είναι το πρόγραμμα να το τηρείτε όσο πιο ευλαβικά μπορείτε. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα αναγνωρίζει τη σημασία του, θα το συνηθίσει και θα το σέβεται.

Το Σαββατοκύριακο όμως, αφήστε το παιδί να κάνει πράγματα που το ευχαριστούν. Να κοιμηθεί περισσότερο ή να κάτσει με τις πιτζάμες του στο σπίτι. Οργανώστε κάποιες δραστηριότητες μαζί όπως έναν περίπατο στη φύση μια βόλτα με ποδήλατο ή επιλέξτε μια θεατρική παράσταση κατάλληλη για την ηλικία του.

Έτσι το παιδί θα χαλαρώσει και θα ξεκινήσει με περισσότερη όρεξη την καινούργια εβδομάδα.

Η σχολική χρονιά μπορεί να προκαλέσει άγχος στους γονείς οι οποίοι τρέχουν να τα προλάβουν όλα αλλά και στα παιδιά που έχουν αρκετές δραστηριότητες. Ο σωστός προγραμματισμός και η οργάνωση θα βοηθήσουν το παιδί και εσάς να έχετε μια πολύ καλή σχολική χρονιά.