Φαγητά με τη γεύση του ελληνικού καλοκαιριού

Καλοκαίρι δεν σημαίνει μόνο θάλασσα και ήλιος, αλλά και φαγητό. Η κουζίνα μας έχει πολλά πιάτα τα οποία εδώ και αιώνες τρώγονται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες. Η εποχικότητα κάποιων υλικών είναι ένας βασικός παράγοντας αλλά και η αυξημένη ζέστη, απαιτεί τα φαγητά να είναι πιο ελαφριά. Το καλοκαίρι είναι η εποχή της ζουμερής και κατακόκκινης ντομάτας, η οποία αποτελεί την βάση για την παρασκευή της διάσημης σάλτσας, που χρησιμοποιείται σε δεκάδες συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Η φρέσκια ντομάτα δίνει μια ελαφριά γεύση στο φαγητό, που το καλοκαίρι αγαπάμε.

Η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πιο νόστιμα και τα φαγητά μοιάζουν πιο γευστικά και αρωματικά. Συγκεντρώσαμε λοιπόν μερικά πιάτα, που χωρίς αυτά δεν «μπαίνει» το καλοκαίρι. Εντελώς συμπτωματικά όλα τρώγονται και κρύα 🙂

Γεμιστά «με γεύση»

Όπως και να τα φτιάξετε, ορφανά, με κιμά ή με σταφίδες και κουκουνάρι, τα γεμιστά είναι ίσως από τα διασημότερα ελληνικά φαγητά. Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και κολοκυθάκια, γεμίζουν με  κάθε λογής υλικά και μπαίνουν στο φούρνο μαζί πατάτες. Όπως και οι γίγαντες, τα γεμιστά είναι καταπληκτικά και κρύα, ιδίως τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού.

Οι τεράστιοι γίγαντες

Ένα κλασικό πιάτο που είναι σχετικά εύκολο και ιδιαιτέρως θρεπτικό. Λαδερό φαγητό φούρνου, με κόκκινη σάλτσα και μυρωδικά, το οποίο συμπληρώνεται γευστικά με ελληνική φέτα. Απλώς μην αμελήσετε να βάλετε τα όσπρια να μουλιάσουν από το προηγούμενο βράδυ αν θέλετε να μαγειρευτούν.

Κεφτεδάκια – Απ’ έξω τραγανά, από μέσα αφράτα

Δεν ξέρουμε για σας, αλλά εμάς μας θυμίζουν μεσημέρια μετά τη θάλασσα στην αυλή της γιαγιάς. Συνοδεύονται απαραίτητα με τηγανιτές πατάτες, ντοματοσαλάτα και φρέσκια ρίγανη.

Ο πληθωρικός μουσακάς

Ένα πιάτο ιδεολογία θα λέγαμε ότι είναι ο ελληνικός μουσακάς. Αν η μπεσαμέλ πετύχει και είναι αφράτη, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να αντισταθεί κανείς. Πατάτες, μελιτζάνες ή κολοκύθια, κιμάς, ξανά μελιτζάνες και από πάνω μπεσαμέλ, χτίζουν τον παραδοσιακό μουσακά και δημιουργούν ένα γευστικό ψηφιδωτό που δένει απόλυτα. Χρειάζεται μαεστρία και χρόνο ο μουσακάς, αλλά το αποτέλεσμα πάντα δικαιώνει. Αφού τον βγάλετε από το φούρνο αφήστε τον να ξεκουραστεί για 15 με 20 λεπτά πριν σερβίρετε για να μην σας διαλυθεί.

Ψαράκια στον αφρό

Η μαριδούλα, ο γαύρος και η αθερίνα, είναι μερικά αφρόψαρα τα οποία συνήθως τρώγονται τηγανιτά και με πολύ λεμόνι. Μπορεί να είναι μικρά αλλά η γεύση που κρύβουν και η θρεπτική τους αξία είναι αξιοσημείωτες. Η αθερίνες πάντως τρώγονται τρεις – τρεις.

Φανταστικό ιμάμ

Αγαπημένο λαδερό φαγητό, με αρώματα μυρωδικών και σάλτσα ντομάτας. Η θρυμματισμένη φέτα από πάνω, κάνει όλη τη διαφορά και το απογειώνει. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται απλό, χρειάζεται όμως και αυτό την προετοιμασία του, κυρίως η μελιτζάνες. Παρά το ανατολίτικο όνομά του, το ιμάμ δεν λείπει ποτέ από το μενού μιας παραδοσιακής ελληνικής ταβέρνας ή από ένα καλοκαιρινό μεσημεριανό τραπέζι.