Οι άγραφοι νόμοι του BBQ

BBQ, τρία γράμματα, μια ολόκληρη φιλοσοφία. Όσο ανοίγει ο καιρός και πλησιάζει το καλοκαίρι όλοι οι φίλοι μας, κυρίως άντρες, αρχίζουν να κάνουν σχέδια για το επόμενο meat event.

To BBQ για να είναι πετυχημένο χρειάζεται καλή οργάνωση και έχει κάποιους δικούς του κανόνες, που καλό είναι να ακολουθήσετε αν θέλετε να σερβίρετε τον καλύτερο μεζέ ever.

Μαρινάρισμα -Μαρινάρισμα -Μαρινάρισμα

Το επαναλαμβάνουμε γιατί είναι απαραίτητο. Το κρέας πρέπει να μείνει στη μαρινάτα, τουλάχιστον 3 – 4 ώρες, για το απόλυτο αποτέλεσμα καλύτερα να μείνει όλη νύχτα. Οι μυημένοι ψήστες ακολουθούν αυτό το νόμο κατά γράμμα. Το μαρινάρισμα του κρέατος είναι πολύ σημαντικό. Το κάνει τρυφερό και το βοηθάει να διατηρήσει τους χυμούς του και να παραμείνει ζουμερό ακόμα και όταν αυτό ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Σε περίπτωση που το ψήσιμο δεν είναι και το φόρτε σας, η μαρινάτα σίγουρα θα λειτουργήσει βοηθητικά.

Η σωστή καρύκευση

Εκτός από το μαρινάρισμα, όλα τα κρέατα και πολλά λαχανικά απαιτούν καρύκευση και εδώ δεν αναφερόμαστε μόνο στο αλατοπίπερο. Τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά αποσκοπούν στο να δώσουν γεύση, άρωμα ή και χρώμα στο φαγητό μας. Διαφορετικοί συνδυασμοί ευωδιαστών μπαχαρικών και βοτάνων κατάλληλοι για λευκό ή κόκκινο κρέας, είναι διαθέσιμοι στο εμπόριο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πασπαλίσετε το κρέας και να το αλείψετε με τα χέρια σας καλά, πριν το βάλετε στη σχάρα να ψηθεί.

Τα εργαλεία του ψήστη

Το κρέας δεν χρειάζεται συνεχές γύρισμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Καλό είναι να το αφήνουμε να ψηθεί με την ησυχία του! Όταν όμως χρειαστεί, χρησιμοποιήστε μια ειδική τσιμπίδα και όχι πιρούνι, γιατί έτσι θα χαθούν τα υγρά του κρέατος. Σε κάθε περίπτωση τα κατάλληλα εργαλεία είναι απαραίτητα και είναι αυτά που θα σας βοηθήσουν να μεγαλουργήσετε.

Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί

Φτάνει η μεγάλη στιγμή που τα κρέατα είναι έτοιμα και τα βγάζετε σταδιακά από τη σχάρα. Προσπαθήστε να κρατήσετε μακριά τα επιθετικά πιρούνια της παρέας που θα θέλουν σίγουρα ένα μεζέ. Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί για περίπου 5 – 10 λεπτά για να διατηρηθούν και θα παραμείνει αυτό ζουμερό.

Πριν ολοκληρώσουμε τονίζουμε τη σημασία του να έχετε άφθονη σάλτσα BBQ, ketchup, μουστάρδα ή και τζατζίκι. Αν επιθυμείτε να αλλάξετε τη γεύση σας χρειάζεστε κάτι σοκολατοειδές! Σίγουρα παγωτάκι, μιας και πιάνουν οι ζέστες ή ένα προφιτερόλ.