BBQ: Σπορ για δυνατούς ψήστες!

Μπριζόλες, μπιφτέκια, παϊδάκια, κοτοπουλάκι και σουβλάκια που τζιτζιρίζουν στην φωτιά. Η παρέα μαζεμένη περιμένει με ανυπομονησία να βγουν οι πρώτοι μεζέδες, οι οποίοι θα γίνουν καπνός μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς η πιατέλα περνάει από χέρι σε χέρι.

Αυτή θα μπορούσε να είναι μια κλασσική εικόνα ενός BBQ στον κήπο ή στην βεράντα ενός φίλου.

Το BBQ μπορεί να ξεκίνησε από την Αμερική, αλλά σίγουρα όλοι οι δυνατοί ψήστες, γνωρίζετε ότι γεννήθηκε για μας. Γιατί; Μα φυσικά γιατί είναι ίσως από τις πιο γνωστές ‘παρείστικες’ ιεροτελεστίες, που έχει και αυτό τα δικά του μυστικά για να μείνει αξέχαστο.

Αν είστε φανατικοί ψήστες τότε σίγουρα ξέρετε καλά τι πρέπει να κάνετε. Αν όμως κάνετε τώρα τα πρώτα σας βήματα, παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να βγείτε νικητής.

  1. Κρέας

Αυτονόητο αλλά έχει μεγάλη σημασία. Εάν δεν ξέρετε να διαλέγετε κρέας, τότε ο κρεοπώλης είναι το δεξί σας χέρι και ο άνθρωπός σας σε αυτή την περίπτωση.

Το μοσχαρίσιο κρέας έχει την τιμητική του όπως φυσικά και τα σουβλάκια, χοιρινά ή κοτόπουλου, καθώς τρώγονται πανεύκολα. Δεν χρειάζονται μαχαιροπήρουνα και δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που να μην τα τρώει. Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας αγοράζοντας κρέας σε μερίδες ή να τα πάρετε έτοιμα από τον κρεοπώλη της γειτονιάς σας.

Πολλοί κρεοπώλες πλέον φτιάχνουν δικά τους χειροποίητα και δεν πουλάνε τυποποιημένα. Επίσης τα μπουτάκια ή το φιλέτο κοτόπουλου, είναι μια λαχταριστή λύση που δύσκολα λείπει από ένα BBQ. Το λουκάνικο δε, αποτελεί ειδικό κεφάλαιο. Δεν υπάρχει περίπτωση να λείπει από τη λίστα με τα ψώνια ενός καλού ψήστη.

 

  1. Μαρινάτα

Πολλοί δεν δίνουν σημασία στην αξία της μαρινάτας αν και θα λέγαμε ότι αποτελεί μυστικό επιτυχίας μετά από το καλό κρέας. Το μαρινάρισμα διατηρεί το κρέας ζουμερό και τρυφερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ενώ προσθέτει γεύση και άρωμα.

Η μαρινάτα αποτελεί την ιδανική λύση για όσους θέλουν να δώσουν ξεχωριστή νοστιμιά στα ψητά, αποφεύγοντας τα επιπλέον καρυκεύματα και τις λιπαρές ουσίες. Φυσικά η κάθε μία έχει συγκεκριμένα συστατικά, για να ταιριάζει σε κάθε τύπο κρέατος.

Αυτό γιατί άλλα τα γευστικά χαρακτηριστικά του λευκού κρέατος και άλλα του κόκκινου.
Αφήστε το κρέας να μαριναριστεί για τουλάχιστον 8 ώρες πριν το ψήσιμο και να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Τα πιάτα, τα πιρούνια, και τα πλαστικά ποτήρια δεν θα τα αναφέρουμε μιας και είμαστε σίγουροι ότι θα τα έχετε πρώτα στη λίστα σας.

Υπάρχουν όμως και κάποια gadget, όπως είναι η τσιμπίδα και τα μεγάλα γυάλινα πυρέξ που είναι απαραίτητα εργαλεία και σίγουρα θα τα χρησιμοποιήσετε στο ψήσιμο.

Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να λείπει είναι η καλή παρέα και οι αγαπημένοι φίλοι.